Axolotl genoom ontrafeld

13
Feb

Axolotl genoom ontrafeld

Wetenschappers van de universiteiten van Dresden, Heidelberg en Wenen hebben onlangs het volledige genoom van de axolotl (Ambystoma mexicanum) gesequenced. Deze salamander uit Mexico is een van de belangrijkste modelorganismen in de evolutionaire ontwikkelingsbiologie en speelt een grote rol in het onderzoek naar regeneratie.

Pluripotente stamcellen, neoblasts en blastema zorgen ervoor dat meerdere diersoorten in staat zijn delen van of gehele lichaamsdelen en organen kunnen regenereren na verlies of beschadiging.  Reeds in 1768 werd bekend dat axolotls in staat zijn om hun staart en poten te regeneren, desondanks bleef het volledige genoom van deze organismen voor lange tijd onbekend.

Een belangrijk obstakel om dit te ontrafelen is namelijk de grootte van het genoom: axolotls hebben namelijk 32 miljard baseparen (ruim tien keer zoveel als de mens). Door het gebruik van long read sequencing, optical mapping en het MARVEL algoritme hebben de onderzoekers het genoom van de D/D axolotl, een stam die veel wordt gebruikt in laboratoria, in kaart kunnen brengen. Deze data zijn bijzonder waardevol voor toekomstig onderzoek naar regeneratie en kan in combinatie met andere technieken nieuw licht schijnen op de evolutionaire basis van dit wonderlijke verschijnsel.

 

Bron: “The axolotl genome and the evolution of key tissue formation regulators” by Nowoshilow et al.