Nieuws

18
Oct

Nobelprijs voor de Scheikunde 2017: Tool voor Nanobiologen

De nobelprijs voor de scheikunde 2017 is toegekend aan Jacques Dubochet, Richard Henderson en Joachim Frank voor hun werk aan cryo-elektronenmicroscopie. Cryo-EM is een belangrijke techniek in de nanobiologie, omdat hiermee biomoleculen in hoge resolutie bekeken kunnen worden.

Cryo-EM is een enorme verbetering ten opzichte van andere technieken. De twee meest gebruikte technieken voor cryo-EM waren röntgenkristallografie en elektronenmicroscopie. Voor röntgenkristallografie moeten de eiwitten kristalliseren, maar dit tijdrovende proces is niet voor elk eiwit mogelijk. Elektronenmicroscopie verwoest biologisch materiaal dat niet bestand is tegen de benodigde condities.

Met cryo-EM kunnen biologische moleculen gedetailleerd bekeken worden, door bevriezing zonder kristallisatie en het combineren van een hoog aantal kopieën. Kortom, dit maakt het leven van nanobiologen weer een stuk makkelijker.