Nieuws

26
feb

Prof. Cees Dekker ontrafelt DNA-mysterie

Prof. Cees Dekker heeft samen met zijn team en andere buitenlandse wetenschappers (EMBL Heidelberg en Columbia University) een biologisch raadsel opgelost: hoe onze genen verpakt worden in cellen. Het was al langer duidelijk dat DNA-moleculen, die in iedere cel uitgestrekt zo’n twee meter beslaan, op de een of andere manier opgevouwen moeten zijn. Al in 1882 werd geobserveerd door een microscoop hoe DNA-moleculen tot erg kleine chromosomen verpakt werden voordat een cel zich deelt. Hoe deze moleculen precies opgevouwen zijn bleef echter lang onduidelijk.

Dat het eiwitcomplex condensin een belangrijke rol speelt in het compact maken van chromosomen was al langer bekend. Tot kort geleden waren er twee theorieën over hoe condensin dit precies doet. De ene theorie zegt dat condensin als een haak in de warboel van DNA grijpt en het zo bij elkaar haalt. De andere, meer elegantere theorie, zegt dat DNA als een lus door het ringvormige condensin getrokken wordt. Deze elegantere theorie, genaamd loop extursion, blijkt de juiste te zijn.

Het grootste bezwaar op deze theorie was dat het proces veel meer energie zou kosten dan dat er gemeten werd in de cellen. De wetenschappers hebben echter ontdekt dat condensin een motorfunctie heeft. Het eiwit maakt relatief grote stappen over het DNA-molecuul, waardoor de energieconsumptie meer in lijn komt met de gemeten waarde. Dit proces is geobserveerd en gefilmd in het Dekker lab door Postdoc Dr. Mahipal Ganji. Dit deed hij door een DNA-molecuul aan beide uiteindes te fixeren op een glazen oppervlak in een microfluidic channel. Op deze opname is duidelijk te zien hoe het DNA een hogere concentratie krijgt op een specifiek punt, wat erop wijst dat de loop extursion theorie de juiste is. Verrassende resultaten zijn dat het DNA asymmetrisch door het condensin getrokken wordt en dat het proces langzamer verloopt als het DNA onder spanning staat.

Naast het feit dat dit een langlopend debat in de biologie eindigt, opent het ook deuren voor verder onderzoek. Problemen met de eiwitfamilie waartoe condensin behoort zijn gerelateerd aan erfelijke ziektes, zoals het Cornelia de Lange syndroom (CdIS). Kinderen met CdIS hebben bijna altijd een verstandelijke beperking. Ook speelt condensin een cruciale rol in de organisatie van chromosomen tijdens de celdeling en fouten in dit proces kunnen resulteren in kanker. De wetenschappelijke doorbraak kan mogelijk helpen in de strijd tegen dit soort aandoeningen en ziektes.

 

Bronnen:
https://nos.nl/artikel/2218889-nederlandse-wetenschappers-ontrafelen-dna-mysterie.html
http://tudelft.pageflow.io/dna-loop-extrusion-by-condensin#144155

Leave a Reply