Nanobiologe wint iGem!

Het iGEM Team van de TU Delft heeft dit jaar de grand prize van de overgraduates binnen gesleept tijdens de grootste internationale synthetische biologie competitie. Deze wedstrijd vond 25 t/m 28 September 2015 plaats in Boston...

Nanobioloog in iGEM team Delft wint finale!

Het iGEM Team v1aan de TU Delft heeft dit jaar de grand prize van de overgraduates binnen gesleept tijdens de grootste internationale synthetische biologie competitie. Deze wedstrijd vond 25 t/m 28 September 2015 plaats in Boston. Ze moesten strijden tegen 259 teams van over de hele wereld. Het negenkoppige team bestond onder andere uit Marit van der Does, student Nanobiologie. Ze deden mee met deze competitie met het project genaamd biolinker, waarin ze het mogelijk hebben gemaakt om in 3D te printen met bacteriën. Hierdoor kunnen ze gestructureerde biofilms maken die voor veel uiteenlopende doeleinden gebruikt kunnen worden. Naast het ontwerpen van de bacterie, kon een 3D printer niet achterblijven op deze bacteriën mee te printen. Hiervoor hebben ze voor het kinderspeelgoed K’NEX gekozen, waardoor het project heel erg opviel bij onder andere de jury.

iGEM s
taat voor international Genetically Engineerd Machine. Hierin worden studenten uitgedaagd om een microorganiseme te ontwikkelen met innovatieve eigenschappen. Het iGEM team van dit jaar heeft er dus voor gekozen om een
bacterie te ontwerpen waarmee geprint kan worden. Om de bacteriën op hun plaats te houden na het printen maakten ze gebruik van een eiwit dat voorkomt in natuurlijke biofilms: CsgA dat een polymeer vormt op het membraaneiwt CSGB. Hierdoor vormt de bacterie allemaal nanowires aan de buitenkant van de cel die interactie aangaan met de nanowires van de andere cellen, en worden de bacteriën als het ware aan elkaar g4eknoopt. Echter wil je pas dat de bacteriën aan 5elkaar gaan kleven nadat ze uit de naald zijn gekomen. Daardoor is dit CSGA en CSGB gen  in een plasmide achter een inducible ramnose promotor gezet. De Ramnose bevind zich in de petrischaal. Zodra de bacterie uit de naald in de petrischaal terecht komt, zal hij deze CSG eiwitten gaan aanmaken en zullen de bacteriën aan elkaar vast gaan zitten. Omdat dit proces even tijd heeft om op gang te komen, bestaat de inkt naast bacteriën ook uit een hydrogel, die de eerste uren steun geeft aan de bacteriën en zorgt dat ze niet van hun plaats kunnen komen. Nadat de nanowires zijn geproduceerd kan de gel weer opgelost worden, en blijft er een gestructureerde biofilm over.

Deze artificial biofilms kunnen op verschillende manieren toepassingen hebben. Tijdens het project is er gepraat met grote bedrijven en experts. Één van de toepassingen waarop gefocust is tijdens het project is het produceren van testmateriaal voor antibacteriele producten, zoals tandpasta en antibotica. Deze producten zijn ervoor gemaakt om biofilms te verwijderen, maar daarvoor is er testmateriaal nodig. Door gebruik te maken van onze bacteriën in combinatie met de printer kan je op grote schaal testsaples produceren waarmee het goed zichbaar wordt welke producten beter werken dan andere. Een andere toepassing richt zich juist meer op de detectie en productie van chemicaliën. Dit linking systeem is in verschillende organismes in te bouwen, waardoor het mogelijk wordt biofilms te maken van organismes die normaal gesproken niet samen zouden leven.

6 (2)

Marit (rechts) met de biofilm 3D printer

Marit van der Does is nu derde jaars Nanobiologie student, heeft ervoor gekozen aan dit project mee te doen als onderdeel van haar Minor. Voor het project kan je niet alleen 18ETCS krijgen, maar daarnaast is het ook een geweldige ervaring waar je enorm veel van leert. De reden dat zij voor iGEM heb gekozen ik de Nanobiologie studie en alle onderwerpen allemaal erg leuk en interessant vind, en al deze onderwerpen zijn terug te vinden in het project. Tijdens het project wordt je helemaal vrij gelaten in wat je doet en hoe je het doet, waardoor je zelf kan kiezen hoeveel en waarover je wilt leren. Het is helemaal aan jou wat je uit het project haalt.  Ik wou ik graag meer ervaring opdoen in het lab, en het zelf ontwerpen en uitvoeren van experimenten. Maar daarnaast heb ik ook veel meegeholpen met het modeleer gedeelte van het project, wat natuurlijk ook bij Nanobiolgie uitgebreid aan bod komt. Door mijn taak in het team als PR manager heb ik de kans gekregen om met heel veel verschillende mensen in contact te komen  en op veel verschillende evenementen aanwezig te zijn. Verder leer je heel goed samenwerken in een team dat bestaat uit mensen van met verschillende nationaliteiten achtergronden. Dit jaar bestond het team naast mij uit 5 masterstudenten van LST, 2 masterstudenten van Management of technology, en 1 HBO student biomedisch laboratoriumonderzoek.  Doordat iedereen andere kennis heeft krijg je een hele ruime blik op alles wat zich afspeelt. Dus mocht je op zoek zijn naar een uitdagend project om aan mee te doen, raad ik je zeker aan om je in te schrijven voor het iGEM team. Alhoewel er heel veel tijd in gaat zitten, is het een geweldige ervaring voor zowel bachelor als masterstudenten. Mocht je geïntereseerd zijn, op 16 December om  12:30u vind er een informatielunch plaats in de Kronigzaal (TN). Let op, want de uiterste inschrijvdatum vind al plaats in Januari 2016.

Voor meer informative over ons project zie onze website:

of voor verdere vragen kan je altijd emailen naar

tudelft.igem@tudelft.nl